Dolgu Uygulamaları
Dolgu uygulamaları Ankara estetik cerrahi alanında ameliyatsız yöntemler içinde en sık yapılan uygulamalardandır. Teknik ve teknolojik ilerlemeler sayesinde vücuda ve yüze dolgu uygulamalarının alanı da genişlemektedir. Hem basit hem de güvenilir olması, dolgu uygulamalarının bu kadar çok talep edilmesini sağlamıştır.
Yüz Dolgusu
Gelişen teknoloji ve teknik yöntemler ile yüze dolgu işleminin uygulama alanı da gittikçe genişlemiştir. Oldukça basit bir işlem olan dolgu işlemi güven vermesi sebebi ile oldukça tercih edilmektedir. Yüz dolguları içeriğinde bulunan hyalüronik asit sebebi ile erime özelliğine sahip olan geçici dolgulardır. Kalıcı dolgular yan etki görülme olasılığının yüksek olması nedeniyle kullanılmamaktadır.
Yüz için hazırlanan dolgu maddesi deri altına zerk edilerek sorunlu bölgedeki yaralanmalar, bozulmalar ve ince kırışıklıkların giderilmesi için uygulanmaktadır. Ciltte oluşan çukurluklar gidermek, ince yapıya sahip dudakları kalınlaştırmak, yanak bölgesine dolgunluk vermek ve belirginleştirmek masadıyla uygulanmaktadır. Yüz dolgusu sıkça hastaların tercihi haline gelmiştir.
Yüz bölgesinde birçok alana rahatlıkla uygulanmaktadır. Yüzde sarkmalar, şakak bölgesinde meydana gelen çizgilenmeler, kaş ortasında oluşan kırışıklar, kaş bölgesini şekillendirme, burun çevresinde meydana gelen kırışık ve çizgilenmeler, burun ucu şekillendirme ve elmacık kemiklerini belirginleştirme, dudak kalınlaştırma gibi durumlarda gerçekleştirilen ameliyatsız yüz dolgu tedavi yöntemidir. Yüz dolgusu işlemi son derece pratik ve kısa zaman zarfında gerçekleştirilir. Yüz dolgusu daha dinamik ve genç bir görünüm kazandırmak amacı ile uygulanmaktadır. Süreç içerisinde ciltte kollajen ve elastin liflerin ve yağ dokunun azalmasına bağlı kırışıklıklar meydana gelebilmektedir. Özel olarak boyun, burun, göz, çene, ağız gibi bölgelerde kırışma, sarkma ve tahripler meydana oluşabilmektedir. Yüzün alt kısımlarında yüz dolgusu işlemi bahsi geçen durumlar üzerinde uygulanabilir. Ayrıca ciltte bulunan yara ve akne adı verilen oluşumların izlerini yok etmek için de bu işlem kullanılmaktadır. Ameliyatsız burun estetiği uygulamalarında burun dolgusu işlemi ile birçok küçük kusurlar giderilebilirken şekillendirmede yapılabilmektedir.
Yüz Dolgusu Uygulama Alanları
- Nazolabial Çizgiler – Burnun iki yanındaki çizgiler
- Filtral Çizgiler – Burun ile ağız arasındaki çizgiler
- Yüzde oluşan çukurlukların doldurulması
- Alında meydana gelen derin çizgilerin giderilmesi
- Çene büyütme uygulaması
- Burun şekilendirme
- Yanak bölgesindeki sarkmaları gidermek için
- Çene altı bölgesindeki sarkmaları düzenlenmesi
- Elmacık kemiklerinde çukurlaşan alanları düzeltme ve daha belirgin hale getirmek için
- Dudak dolgusu ile dudakları kalınlaştırma ve şeklindeki bozuklukların giderilmesi işlemleri
Ameliyat gerektirmeyen bir işlem olsa da klinik ortamda gerçekleştirilir. Uygulamadan önce sorunlu bölge dezenfekte edilerek işleme hazırlanır. Sonrasında işlemin konforunu arttırmak ve ağrıyı minimuma indirmek için anestezik içerikli kremler bölgeye sürülür. Dolgu maddesi uygulanırken iğneler kullanılır. Bu iğneler çok ince uçludur ve bu uçlarla deride belirlenen uygulama derinliği esas alınarak materyal enjekte edilir.
Dolgu işlemi, uygulanan bölgeye ve uygulama şekline göre değişiklik gösterse de 10 ila 30 dakika arasında değişmektedir. Dolgu maddesi olan hyaluronik asit doğal bir madde olduğu için herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermez. Uygulama sonrası hastanın cilt yapısına göre kızarıklık ve morluklarla birlikte şişlikler de görülebilir. Ancak bunlar yaklaşık 48 saat sonra ortadan kaybolur. Bu süreçte soğuk uygulaması yapmak da iyileşme ve normale dönme hızını arttırır. Uygulamanın kalıcılığı uygulanan kişinin özelliklerine, dış etkenlere ve uygulama maddesine göre değişiklik gösterebilir. Ancak 6-18 ay aralığında tekrar uygulaması gerektirebilir.